Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Від чого залежить розмір призначеної субсидії на ЖКП

Дата: 03.01.2020 11:11
Кількість переглядів: 2006

СубсидіяЗгідно чинного законодавства право на отримання житлової субсидії мають сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг (в межах встановлених норм споживання) перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить лише від сукупного доходу сім’ї.

Субсидії нараховуються відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій (далі-Положення), затверджене постановою Кабінету міністрів України від 21.10.1995 № 848, із внесеними змінами.

Відповідно до пункту 5 Положення, житлові субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла, соціальних нормативів житлово-комунальних послуг і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Для розрахунку житлової субсидії, згідно пункту 35 Положення, враховується середньомісячний сукупний дохід осіб, зареєстрованих у домогосподарстві, а саме:

- за III і IV квартали попереднього календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

- за I і II квартали поточного календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

- за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, - у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Відповідно до пункту 69 Положення, житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

- на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня;

- на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.

Розмір призначеної житлової субсидії залежить від нарахованих доходів членів домогосподарства, членів сім’ї особи із складу домогосподарства, які досягли 14-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються такі доходи.

А також, від розмірів плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунальних послуг, які регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409 “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування”. 

Що стосується опалювального сезону 2019-2020 років, то розмір призначеної субсидії щомісяця змінюється у зв’язку із зміною ціни на природний газ, який використовується для опалення житлового приміщення та приготування їжі.

Так, у жовтні  цього року ціна на 1 куб. метр природного газу становила 6,092 гривень, у листопаді – 6,863 гривень, у грудні – 6,098 гривень.

Тому, за грудень місяць розмір нарахованої субсидії зменшився порівняно із листопадом.

Якщо в подальшому ціна на природний газ змінюватися не буде, то і розмір призначеної субсидії залишиться без змін.

За інформацією Управління соціального захисту населення Білопільської райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь