A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Новий Порядок надання пільг у грошовій формі з 1 жовтня 2019 року

Дата: 01.11.2019 08:53
Кількість переглядів: 2305

Грошові пільгиПитання щодо нового порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі та відповіді на них та роз'яснення.

 

Яким нормативним документом  регламентується надання пільг у грошовій формі?
З 1 жовтня 2019 року набрав чинності Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі (далі-Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 № 807), відповідно до якого пільги будуть надаватися у грошовій формі.

Які зміни передбачає цей Порядок?
Згідно з  Порядком  змінюється  не  лише  підхід до виплати  пільг, а й до їх розрахунку.
Раніше пільги нараховували підприємства-надавачі послуг, а Управління соціального захисту населення відшкодовувало пільги підприємствам.
То, починаючи з 1 жовтня поточного року Управління соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та інформації, отриманої від надавачів комунальних послуг, щомісяця, розраховує суму пільги, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із Законом, кількості членів сім'ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та з урахуванням встановлених цін/тарифів і державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.
Таким чином, за новим механізмом пільги на оплату житлово-комунальних послуг розраховуватимуться Управлінням соціального захисту населення, а не підприємствами-надавачами послуг.

Як буде здійснюватися виплата пільг?
Відповідно до вимог Порядку виплата розрахованої суми пільги здійснюється за двома механізмами:
- у грошовій безготівковій формі пільги призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через АТ «Ощадбанк». Для цього АТ «Ощадбанк» вестиме у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходитимуть на спецрахунок для виплати пільг для кожного пільговика індивідуально. Після цього, АТ «Ощадбанк» здійснюватиме переказ коштів на рахунки виконавців комунальних послуг.
- у грошовій готівковій формі  виплата пільг проводиться за заявою, поданою пільговиком до Управління соціального захисту населення до 15 жовтня (на опалювальний період) та до 15 травня (на неопалювальний період). У такому випадку пільга готівкою виплачується шляхом перерахування коштів на рахунок пільговика, відкритий в одній із банківських установ уповноваженого банку (АТ «Ощадбанк», «Приватбанк», АБ «Укргазбанк») або через поштові відділення АТ «Укрпошта».
Особи, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої виконавцям комунальних послуг або виплаченої готівки. Якщо громадяни, що отримують пільгу готівкою, накопичують заборгованість за комунальні послуги, то у наступному періоді (опалювальний/неопалювальний) їм виплачуватиметься пільга у безготівковій формі.

У якій послідовності буде здійснюватися виплата пільг у грошовій безготівковій формі?
Перерахування коштів із спецрахунку для виплати пільг на рахунки підприємств-надавачів комунальних послуг здійснюється АТ «Ощадбанк».
 АТ “Ощадбанк” на підставі отриманих реєстрів нарахованих сум платежів пільговикам здійснює щомісяця до 18 числа перерахування коштів загальними сумами із рахунку для виплати пільг на рахунки підприємств-надавачів послуг.

Перерахування коштів за комунальні послуги  здійснюється у такій послідовності:
1)централізоване теплопостачання, газопостачання або електропостачання за наявності відповідного виду індивідуального опалення;
2) централізоване водопостачання, централізоване водовідведення;
3) електропостачання на освітлення;
4) газопостачання на плиту та підігрів води;
5) послуги з управління багатоквартирним будинком/квартплата.

Яким  чином буде повідомлено пільговика, яку суму коштів йому буде зараховано за спожиті послуги?
АТ “Ощадбанк” протягом доби після здійснення перерахування коштів надавачам комунальних послуг інформує пільговика шляхом надсилання йому на мобільний телефон смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги. У смс-повідомленні зазначаються дані про наявний залишок платежу за кожним видом послуг.

Як будуть сплачувати пільговики за спожиті послуги?
Пунктом 7 Порядку передбачено, що пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані  сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої АТ «Ощадбанк» виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.
Отже, при наданні пільг у грошовій формі (готівковій  чи безготівковій формі) підприємства-надавачі комунальних послуг нараховують повну плату за спожиті  житлово-комунальні послуги – без урахування розміру пільг.
Тобто, починаючи з листопада 2019 року (за жовтень) у квитанціях на оплату за спожиті комунальні послуги не буде  зазначатися розмір пільги.

Чи вигідно пільговикам економити споживання комунальних послуг?
Так, за підсумками опалювального сезону суми невикористаних коштів перераховуються із спецрахунку для виплати пільг на рахунок пільговика в АТ “Ощадбанк”. Невикористані  кошти пільговик може використати на власний розсуд.
У разі відсутності відкритого рахунка в АТ “Ощадбанк” рахунок відкривається за заявою пільговика до АТ “Ощадбанк”. 

З питання отримання пільг на житлово-комунальні послуги у грошовій формі можна звернутися безпосередньо до Управління соціального захисту населення (каб. № 15) або  за телефонами: (05443) 7 10 53, 095 922 74 70.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь