A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Звернення Білопільського міського голови

Дата: 01.10.2019 16:51
Кількість переглядів: 1759

Юрій ЗаркоЯ хочу звернутися до керівників територіальних громад, депутатів районної, міських, селищних  та сільських рад, до кожного мешканця Білопільщини з надзвичайно важливим питанням, яке має визначити подальшу долю нашого краю.

Сьогодні в Україні гостро постає питання створення нового адміністративно-територіального устрою держави, зокрема  укрупнення районів. І найближчим часом ми будемо мати  5  районів в Сумській області.

Що це означає? В першу чергу, що разом з ліквідацією низки районів, в тому числі і Білопільського  гостро  постане питання: а що ж робити з численними комунальними установами районної ради:  районною лікарнею, музичною та спортивною школами, Будинком дитячої та юнацької творчості, терцентром та  іншими?

Тут шляхів вирішення може бути лише два: або закривати ці установи, або передавати їх на баланс Білопільської об’єднаної територіальної громади.

Відразу хочу офіційно заявити, що ми не маємо морального права закрити жодної установи, ми не повинні зруйнувати те, що  створювали десятками років наші батьки та діди. Гріш нам , керівникам, буде ціна, якщо ми скоротимо перелік, або погіршимо якість послуг, які  роками отримували мешканці Білопільщини. 

Але давайте говорити чесно та відкрито:  а чи зможе Білопільська громада в наявній конфігурації в повному обсязі забезпечити утримання та функціонування цих закладів? Офіційно заявляю – ні. Не зможе.  Навіть, якщо всі 100% бюджету громади направляти винятково на утримання бюджетних установ – цих грошей не вистачить. Я вже не кажу про елементарний розвиток громади, який так очікують люди, особливо в сільських місцевостях.

Але що ж ми маємо зараз?  Попри те, що в Україні все більше громад розуміють необхідність укрупнення  до 20-30 тис. мешканців, – на Білопільщині активно ініціюється процес подальшого роздрібнення території та створення нових громад.  І це в той час, коли за результатом діяльності 806 ОТГ за 1 півріччя 2019 року  питома вага заробітної плати  у видатках ОТГ  складає в середньому 80-85% , а в деяких ОТГ сягає 93-95%. Тож для чого створюються подібні громади: для задоволення потреб людей, розвитку громад чи для виплати зарплати працівникам апарату?  Як на мене, відповідь тут - очевидна. І на жаль вона не на користь громад.

Тож як же можна з найменшими втратами увійти в нові реалії?

Як на мене, вихід може бути лише один: розпочати процес об'єднання  Білопільської, Річківської ОТГ, м.Ворожба, сіл та населених пунктів Білопільського району, які поки що не увійшли до жодної ОТГ в одну потужну громаду. І тоді, об'єднавши свої бюджети ми зможемо значно зменшити питому вагу витрат на зарплату, і цим самим  не лише зберегти комунальні заклади, але й забезпечити розвиток території  заради якого ми і входили в процес децентралізації. Давайте, врешті решт, відкинемо власні амбіції, а почнемо думати винятково про людей!

Всім відомо, що залишити свій слід в історії можна двома шляхами - в історію можна увійти, або ж в неї можна «вляпатись».

Тож я дуже не хотів би, щоб ми «вляпались» в неї, розірвавши територію на шматки, поставивши свої власні амбіції вище за потреби людей та інтереси Білопільщини.  У нас зараз є всі шанси створити потужну Білопільську громаду і увійти в історію як прагматичні і відповідальні керівники.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь