A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Про встановлення приладів обліку споживання води у багатоквартирних будинках

Дата: 28.05.2019 13:21
Кількість переглядів: 1300

Вода02 серпня 2017 року набрав чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі — Закон). Він визначає засади забезпечення комерційного, у т.ч. розподільного, обліку послуг із постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та забезпечення відповідною обліковою інформацією споживачів таких послуг.

Завдяки забезпеченню обліку холодного водопостачання споживачами сплачуватимуться кошти лише за фактично спожиті послуги.

Законом передбачено обов’язкове встановлення:

– вузлів комерційного обліку (загальнобудинкових) приладів обліку холодної води для багатоквартирних житлових будинків (від 3-х квартир і більше);

– та вузлів розподільного обліку (квартирних лічильників) для обліку індивідуального обліку споживання води.

За Законом встановлення вузлів комерційного обліку зобов’язаний здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж (в нашому випадку це КП "Водоканал Білопілля ") у строк протягом 2-х років із дня набрання чинності (до 02 серпня 2019 року).

Хто повинен оплатити встановлення загальнобудинкових лічильників?

Розподілення питної води у будинку

Закон розглядає три основні схеми розподілення води в будинку:

1. У разі якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі  питної  води розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показаннями вузлів розподільного обліку. Якщо виникає різниця між показаннями вузла комерційного обліку та обсягом питної води, визначеним як сума показань вузлів розподільного обліку, така різниця розподіляється відповідно до методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства;

2. У разі якщо жодне приміщення у будівлі не оснащене вузлами розподільного обліку питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно  питної води  розподіляється між споживачами пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами;

3. У разі якщо частина приміщень у будівлі оснащена вузлами розподільного обліку  питної води, а частина – не оснащена, обсяг відповідної комунальної послуги, спожитий споживачами у приміщеннях, оснащених вузлами розподільного обліку, встановлюється у розмірі, визначеному за допомогою таких вузлів, а загальний обсяг спожитої у будівлі питної води  розподіляється між споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами.

Таким чином, якщо раніше технологічні втрати води в загальнобудинкових мережах водопостачання та маніпуляції недобросовісних споживачів з квартирними лічильниками лягали збитками на  КП "Водоканал Білопілля ", то з 02 серпня 2019 року оплачувати їх будуть самі співвласники будинків. І якщо в будинку деякі квартири не обладнані приладами індивідуального обліку, то всі втрати практично будуть оплачувати саме вони.

Тому КП "Водоканал Білопілля "наполегливо рекомендує всім власникам квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках встановити прилади розподільного обліку холодної води!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь